Suriname – januari 2012 – Reisverslag Corlaer ONO

Maandag 23 januari 2012
Vandaag was de aller eerste dag op de Anton Resida School. We werden daar heel gastvrij ontvangen door de leerlingen en de leraren.Daar aangekomen moesten we in het midden van het plein gaan staan om de paal van de vlag. Daar kwamen ook alle kinderen om heen staan in rijen, ze zongen het volkslied en hezen de vlag. Daarna gingen we een voorstel ronde doen met de leerlingen die ook mee doen met het project. We moesten door elkaar heen gaan lopen en op een gegeven moment zei er iemand stop en moest je met de dichtstbijzijnde persoon een kennismakingsgesprek aangaan. Zo leerde je de studenten al een klein beetje kennen.Vervolgens gingen we in de BIB (bibliotheek) zitten, daar werden we nog een keer van harte welkom geheten en werden we in groepjes verdeeld om vragen te gaan bedenken voor de ondernemers die we de volgende dag gingen bezoeken. We kregen toen ook consumptie bonnen voor in de pauze om wat te eten en te drinken te kopen. Als eerste moesten we een naam gaan bedenken voor het groepje waar je in zit. Er zijn de volgende namen bedacht: – De Katjes, – De FacePingers, -Anton College en – CorAnton. Vervolgens hadden we pauze. In het begin was het nog een beetje in verlegen groepjes met alleen Nederlanders en Surinamers, maar na een tijdje mengde we steeds meer met elkaar.Na de pauze moesten we de vragen gaan bedenken voor de ondernemers. Na ongeveer een uur gingen we de vragen evalueren en bespreken. Na het evalueren was het alweer tijd om naar het hotel toe gaan en de vrijheid om te gaan zwemmen.Van deze dag hebben we erg genoten en we hebben nu alweer zin in morgen.

Dinsdag 24 januari 2012
Vandaag zijn we voor de tweede dag naar de antonresidasschool geweest. We zijn vandaag als eerst beginnen met een vlaggenparade, hierbij werden drie leerlingen van het Corlaer uitgekozen om te helpen, Lukas, Alisia en Ryan mochten dit doen, ze moesten de vlag ophijsen en toen dit gebeurde zongen de Surinaamse leerlingen het volkslied. hierna zijn we met alle leerlingen in de bus naar een pottenbakkerij geweest, het was een pottenbakkerij van een meneer die er samen met zijn familie werkt.Het was een hele interresante rondleiding en er werden veel leerzame dingen verteld. Ook mochten er een paar leerlingen proberen om potten te bakken, wat er misschien makkelijk uitziet, maar dat is het niet, voor dit beroep is erg veel ervaring nodig. Aan het eind van de rondleiding mochten leerlingen vragen stellen aan de meneer die de rondleiding gaf.Nadat we bij de pottenbakkerij zijn geweest kwam er een jonge ondernemer (Enrico de Bok) naar de Antonresida school toe om te vertellen hoe hij het ondernemen meemaakt en vertelde ons wat hij doet. Enrico heeft een eigen bedrijf, waarmee hij sieraden verkoopt die gemaakt zijn van zaden, uit zijn verhaal bleek dat hij heel goed had nagedacht over de zes P’s. HIj gebruikt onderandere Facebook en Twitter om te comminiceren met zijn doelgroep. Toen hij klaar was met zijn verhaal mochten de leerlingen vragen stellen die we de dag ervoor als groep verzonnen hadden.Na het hartelijke afscheid zijn we met de bus naar de stad van Paramaribo geweest. Daar werden we opgewacht door een filmploeg van de staatstelevisie, en dat terwijl we s’morgens al door het jeugdjournaal zijn geinterviewd. Na het winkelen in Paramaribo zijn we in het hotel met zijn alle naar het jeugdjournaal gaan kijken, het was ontzettend gaaf om onszelf terug te zien op televisie. S’avonds zijn we nog met de hele expeditiegroep uiteten geweest. Het eten was weer ontzettend lekker en goed verzorgd, je merkt dat Suriname een land is met veel verschillende soorten culturen, en dat komt terug in het eten.. heel erg lekker dus! Wij zijn na het eten gezamelijk terug gelopen naar het resort en tot tien uur konden we ons eigen ding doen.

Woensdag 25 januari 2012
Vanmiddag voeren we met z’n allen in twee boten over de Surinamerivier en de Commewijnerivier naar historische grond: Frederiksdorp, een plantage waar vroeger koffie en cacao werden verbouwd.Na aankomst kregen we eerst een kop Saoto-soep, oftewel soep met rijst en groente en een heel ei erin – ook wel ‘armenarenvoedsel’ genoemd, zoals we later hoorden. Daarna maakten we met mevrouw Mildred Caprino (die we nog kenden van de bustoer op zondag) een wandeling over het terrein van de plantage. Ze vertelde heel beeldend over het zware leven dat de slaafgemaakten hier moesten leiden en liet ook een paar liedjes horen die zij zongen bij het werk. Mevrouw Caprino gebruikte steeds het woord ‘slaafgemaakten’ in plaats van ‘slaven’ – een mooie woordkeuze was dat.Het terrein van de plantage is nu zo mooi en vredig, met prachtige palmbomen (met hangnesten) en mooie bloemen. Wat een verschil met alles wat zich hier in het verleden heeft afgespeeld.Na de rondwandeling gingen we terug aan boord – het tropische motregentje was weggedreven en de zon scheen alweer door de wolken heen. En wat we allemaal hoopten, gebeurde: op de terugweg hebben we dolfijnen gezien!

Donderdag 26 januari 2012
Vandaag hebben we de taken verdeeld voor ons bedrijf. Leerlingen van het Corlaer College en de Anton Resida school zijn uit elkaar gegaan om de inrichting en de functies binnen het bedrijf te verdelen. Henk heeft een inleiding gegeven over de indeling van het bedrijf. Fred en Winnie hebben de opdrachten verdeeld.
Tussendoor hebben Brigitte, Kayi en Demi de vlaag van Suriname gehezen. Een mooie ervaring wat niet iedereen kan vertellen.Maar het was ook de dag van het afscheid. We hebben de Surinaamse leerlingen verrast met een dans en het werd uiteindelijk één groot feest!

 


Reacties

Nog geen reacties


Reageer


Reacties op deze pagina zijn niet meer mogelijk.